Şekerpare,

ŞEKERPARE TARİFİ VE YAPILIŞI ?

Şubat 03, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar




              ŞEKERPARE

   Herkese sevgiler selamlar,
Uzun bir süredir çok sevmeme rağmen yapmadığım ''ŞEKERPARE''yi yeni bir tarif ile denedim
ve sanırım bu tarif daha da bir güzel ve lezzetli oldu.
   Türk Mutfağının en eski tatlarından biri olan ŞEKERPARE her ne kadar az malzeme ile yapımı kolay gibi görünse de en önemli kısmı hamurun kıvamı,pişirilmesi ve en son dokunuş ve bence tat-
lıyı kıvama getiren şerbetin verilişi..
   Şerbeti ılık yazıyoruz fakat bazen hanımlar fırından çıkan sıcaklığın hemen üzerine şerbeti verince tatlımız hamur gibi oluyor.
   Şekerparenin özelliği yumuşak olmakla birlikte yerken damakta bırakacağı hafif bir gevrekliktir.
İrmik bu görevi görecektir onun için şerbeti verirken fırından çıkan tepsiyi tezgah üzerinde 5 dakika
bekletin ve oda sıcaklığında ılık hale getirdiğiniz şerbeti tepsinin yanlarından tatlılara bırakmaya başlayın.Şerbet tatlıya alttan işlemeye başlasın.Ve soğumaya bırakın.
Tatlılar genellikle bir gün bekleyince daha da lezzetli hale gelir bunu da unutmayın.
şimdi gelelim bu tarifimize...deneyin memnun kalacaksınız...
Ben her iki şekilde de hazırladım tercih sizin..ayrıva videolar bölümümüzde yapılışını görebilirsiniz.

  • MALZEMELER:
  • HAMUR:
  • 1 ad.yumurta
  • 125 gr yumuşak margarin
  • 1 çay bardağı zeytinyağ(100ml)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (bardak ölçüleri 100 gr.dır.)
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı
  • fındık 
  • piştikten ve şerbeti verildikten sonra antep fıstığı tozu
  • ŞERBET:
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • Bir tencereye şekeri,suyu alın ve kaynatmaya başlayın.Şeker 10 dakika kaynadıktan sonra limonu bırakın ve 5 dakika daha kaynatarak ateşten indirin ve oda sıcaklığında şerbeti ılık hale getirin.
  • YAPILIŞI:
  • Bir kaseye yumuşak margarini alın ve sırayla malzemeleri ekleyerek karıştırın.
  • En son un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
  • Hamur elinizde toparlanacak yumuşacık bir hamur olacaktır.
  • Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar olarak yada yuvarlakları oval şekle getirerek yağlanmış borcama yada tepsiye dizin.
  • Bu arada 20 adet şekerpareniz olacaktır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün ve çizikler atın.
  • Ortalarına birer tane fındık yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarınca tezgahta 5 dakika bekletin ve ılık şerbetini yanlardan bırakın.
  • Servise sunarken antep fıstık tozu da serpebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle.....


0 comments: